utorak, 4. kolovoza 2009.

Lijepa Fiumanka

Riječka Kvarnerplastika je prije nekoliko mjeseci stvorila novu brodicu i nakon testiranja na vodi dala joj ime Fiumanka.
Radi se o brodici s kabinom tipa pilotine, projektiranom za unutarnji motor, ali zato na krmi postoji mjesto na koje se može smjestiti pomoćni vanbrodski motor. Do sada je već isporučeno nekoliko komada, ali svi u inozemstvo, dok se isporuka prvog broda za domaće tržište očekuje uskoro. Ekipa riječkog Novog Lista testirala je brodicu po dosta jakoj buri. U takvim uvjetima idealnim za testiranje pokazalo se da brodica jako dobro izdržava valove. U situaciji kada su na brodu 3 osobe, motor snage 75 KS može potegnuti brod do 19,5 čvorova, ali normalna brzina za putovanje se ipak kreće oko 15 čvorova. U Fiumanku je inače moguća ugradnja motora snage 100 KS.
Ipak, brzina i snaga nisu važni za ovaj brodić jer ovdije se ne radi o nikakvom gliseru. Fiumanka je obiteljska brodica za kratke ljetne vožnje. Kabine, kuhinja i ležajevi su zadovoljavajući i sve je iznimno udobno s obzirom da je smješteno u prostoru dužine oko 5 metara i širine oko 2 metara. Jedino je možda šteta što nema WC-a, pa bi se Fiumankom moglo krenuti i na kraća krstarenja.
Kokpit je velik, što je dosta važno s obzirom da se tokom ljetne plovidbe u njemu provodi najviše vremena, a iznimno je važno i ribolovcima. Zapovjedni prostor nije toliko velik, ali ima sve potrebno za ugodnu i sigurnu plovidbu. Brod ima i dvostruke komande, pa se ljeti može timunirati pomoću argole na krmi, što je dosta rijetko kod modernih plovila.
Testirana Fiumanka ima cijenu od otprilike 30,000€ i doznaje se da postoji dosta velik interes kupaca za nabavku plovila.

Nema komentara:

Objavi komentar