utorak, 29. rujna 2009.

Završena 25. Nautica

Najstariji hrvatski nautički sajam, riječka Nautica, izdržao je i kroz svoje 25. izdanje. Ova obljetnica zbog teških okolnosti u kojima se održavao ovogodišnji sajam nije posebno obilježavana, a moglo bi se čak i reći da je dobro da se sajam uopće i održao.
U takvoj situaciji pričalo se više o svemu drugomu osim o brodovima. Bilo je tu razgovora o novim trošarinama, gašenju proizvodnje, otkazima u maloj brodogradnji... Bilo je uglavnom svega, ali gotovo ništa posla! Velika većina brodova ostala je neprodana, za razliku od prijašnjih godina kada je prodaja išla solidno. Nije da se nije pojavilo zainteresiranih kupaca, ali većina njih odlučila je počekati bolja vremena i eventualno niže cijene. Jedini koji su bili svime zadovoljni bili su "obični" posjetitelji koji su došli jednostavno razgledavati i uživati u novim i sjajnim brodovima.
Nema tu na kraju neke velike mudrosti. Sajam ove godine nije bio velik kao što nije ni inače, pa se tako velik dio asortimana mogao vidjeti i bez kupovanja ulaznice sa ostalih dijelova riječke luke. S druge strane, sajam je ispunio svoju osnovnu zadaću, a to je poticanje domaće proizvodnje i male brodogradnje, pa su na riječkom sajmu i ove godine dominirala hrvatska plovila.
Osim samog sajma, na Nautici je ove godine održano više raznih stručnih skupova, prezentacija i zanimljivih predavanja.

Nema komentara:

Objavi komentar